Un taller de restauració de Tiana, darrere la recuperació de plànols malmesos per la Dana

Un taller de restauració de Tiana, darrere la recuperació de plànols malmesos per la Dana
Laia Martínez | Jordi Pujolar (ACN)
18/03/2025 - 18:17

Notícia del 18 de març

Tiana - L'arxiu d'Alfafar va quedar greument afectat per la devastació de la Dana al seu pas per la Comunitat Valenciana. Cinc mesos després de la riuada, les tasques de reconstrucció continuen en molts àmbits, inclosa la recuperació de documents malmesos. Alguns d'aquests s'estan sanejant en un taller de Tiana, on van arribar després que la Conselleria de Cultura de València n'enviés cinc per a la seva restauració.

Es tracta de documentació del Sindicat Arrosser d'Alfafar, que es guardava a l'arxiu municipal d'aquesta població de l'Horta Sud, una de les més afectades per la catàstrofe. En el taller, s'han aplicat diverses tècniques per recuperar-ne la informació i, després d'un mes de feina, ja s'han restaurat cinc dels 150 plànols afectats.

b9ad4b9c-874e-4cd2-aa62-65a5122e28fe
Document malmès al taller de restauració de Tiana | Jordi Pujolar (ACN)

En arribar a Tiana, es van ventilar i desinfectar per eliminar-ne els fongs. Segons el grau d'afectació, es van seguir diferents mètodes, com el treball en sec o l'ús del bisturí. Berta Blasi, una de les restauradores del taller, comenta que en la majoria dels casos van aplicar de forma controlada aigua gelificada i 'aplicant aquesta aigua el que aconsegueixes és que s'humitegi molt lleugerament el paper'.

El que prima és recuperar tota aquesta informació

Un dels reptes més complexos

Desfer-se del fang incrustat als plànols plegats. La combinació del temps i la humitat va afavorir l'aparició de fongs, sobretot en aquella documentació emmagatzemada en caixes. La restauradora tianenca, Berta Blasi, explica que en un cas especialment complicat van haver d'emprar una tècnica poc convencional per separar unes pàgines que havien quedat absolutament enganxades, convertint-se en un bloc sòlid. 'El que vam fer va ser desenganxar a la brava, si es quedava capa enganxada a l'altre costat, es quedava, i després, un cop separat i pla, el que vam fer va ser desenganxar la capa per deixar-la on tocava'.

cda5955d-cdd0-449f-9be4-2104e82ebaba
Taller de restauració de Tiana | Jordi Pujolar (ACN)

Aquests plànols detallen la divisió de terres de cultiu d'arròs de Sagunt i Moncofa, al nord de València, i de Sollana, al sud. La intervenció d'aquest taller ha permès estabilitzar l'estat dels documents perquè puguin ser consultats. Tot i això, l'objectiu final és digitalitzar-los i garantir la conservació a llarg termini.