Santa Coloma, Sant Adrià i Badalona, a la cua de les ciutats de l'àmbit metropolità en recollida selectiva de residus

Santa Coloma, Sant Adrià i Badalona, a la cua de les ciutats de l'àmbit metropolità en recollida selectiva de residus
Jordi Ribàs
23/10/2023 - 17:17

Entre els municipis que menys residus van recollir selectivament l'any passat s'hi troben Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, seguides de prop per Badalona.

Badalona - La recollida selectiva de residus es troba estancada a l'àmbit metropolità de Barcelona. La vegueria de Barcelona és on concentren més persones a Catalunya, gairebé 5 milions, i és on, conseqüentment, es generen més tones de residus. Cada habitant genera, de mitjana, 438 quilograms de brossa anualment. Només el 2022, s'hi van generar 2.159.958 tones, de les quals només es van recollir de forma selectiva un 40% —només un 1% més que l'any anterior.

El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha advertit que la millora és “insignificant”, i ha instat als ajuntaments a implementar sistemes com el porta a porta o els contenidors intel·ligents, que s'obren amb targetes. Argumenta, a més, que ara és bon moment per 'teixir consensos amplis' perquè no hi ha l'excusa d'unes eleccions fins d'aquí a gairebé quatre anys.

El Maresme és la comarca amb l'índex de recollida selectiva més alt, un 46%, i és l'única que supera la mitjana de Catalunya, que se situa en un 45%. Per municipis, Matadepera és la població on més s'ha recollit, fins a gairebé un 90%. A la cua de la llista, en canvi, hi trobem Cervelló, amb el 23%; Santa Coloma de Gramenet, amb el 24,7%; Santa Susanna, amb el 26,4%; i Sant Adrià de Besòs, amb el 27%. A Badalona, la xifra és similar: es recullen selectivament només un 28,3% dels residus. Tots aquests municipis compten, ara per ara, amb el sistema tradicional de contenidors oberts