Montgat - Projecte Home ha atès 1.553 persones amb addiccions durant el 2023, un 4,5% més que l'any anterior. L'entitat també ha atès a més de 1.131 familiars de persones amb addiccions i s'ha ampliat el treball en aquest col·lectiu, un 65% del qual són dones. Per això, s'ha posat en marxa el Servei d'Orientació Familiar i Terapèutic, adreçat específicament a aquelles famílies de persones drogodependents que, pel motiu que sigui, no han iniciat un programa de tractament.
Els familiars poden convertir-se en un factor de prevenció abans de desenvolupar l'addicció, i un cop s'ha produït, són un factor de protecció a l'hora d'identificar situacions de risc i possibles recaigudes en el consum o bé a l'hora d'establir límits saludables. També representen un suport emocional, econòmic o d'acompanyament en el tractament per incentivar el canvi. Ho ha explicat la coordinadora del Centre de Dia de Projecte Home a Montgat, Rebeca Hernández.
En Deicolo Santoro ve tres dies a la setmana i es troba en la tercera fase del tractament, reduint progressivament les seves estades al centre de dia. Ja porta 10 mesos com a usuari de Projecte Home i va arribar encoratjat per la seva família per fer front a l'addicció. Participar de les teràpies grupals li aporta seguretat i se sent lliure. La majoria dels companys, celebra, assoleixen la seva rehabilitació.
La cocaïna continua sent la principal substància que genera l'inici de tractament, en un 45% dels casos. L'alcohol se situa ja en el 42% dels casos i confirma una tendència d'un increment progressiu i sostingut en els últims cinc anys, lligat a un lleu descens de la cocaïna. Entre les persones adultes ateses el 2023 amb una mitjana d'edat de 42 anys, el 79% són homes i el 21% dones. A més, segons les dades anuals de Projecte Home en la majoria d'usuaris en tractament, que de mitjana es triga 18 anys a iniciar-lo, s'observa un patró de consum de diverses substàncies alhora.
D'altra banda, el consum de cànnabis encara és majoritari entre adolescents i joves, amb un prop d'un 55% dels casos. Les addiccions comportamentals com són l'abús de pantalles, videojocs i apostes en línia suposen un 16% dels casos. La cocaïna representa un 14% i l'alcohol un 12%. En salut mental, destaca el 43% de casos de patologia dual. En la majoria d'aquests casos, el consum de substàncies acostuma a ser la cara visible de situacions multiproblemàtiques que inclouen fracàs escolar, relacions conflictives amb la família o l'aïllament social, entre d'altres.