Badalona - El col·lapse existent als jutjats catalans, també als de Badalona, afecta col·lectius com les persones amb discapacitat. Moltes d'elles continuen pendents que se'ls revisi la sentència judicial que determina el suport que necessiten en cada cas per al seu dia a dia. Les entitats que treballen amb aquestes persones lamenten que encara hi hagi casos pendents per la falta de recursos dels jutjats.
Des que el 2021 es va aprovar la reforma de llei que establia la revisió de totes les sentències sobre la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat, encara són moltes les que segueixen a l'espera que els arribi el torn. És el cas de l'Ivan López, usuari de Som Fundació. De fet, dels 850 usuaris d'aquesta entitat, només un 40% ha passat ja pels jutjats.
La reforma legislativa elimina la tutela per als adults, que poden prendre decisions per si mateixos amb el suport extern que necessitin. La llei fixava un termini de tres anys per estudiar cada cas, però davant del seu venciment s'ha ampliat tres anys més. En una entrevista al Badalona 360º, entitats com Aspanin i Dincat alerten que el retard en aquest procés està provocant un perjudici en els drets de les persones que mantenen la seva antiga sentència. Posen com a exemple la impossibilitat d'acompanyar-les a una cita al metge o a fer gestions al banc sense una resolució judicial que els acrediti a fer-ho.
Així, mentre les entitats no reben la llum verda per donar suport als seus usuaris, lamenten que l'ajuda que els poden oferir és molt «precària».