Onze persones, des de 2021, han sol·licitat l'eutanàsia a l'Hospital Germans Trias i Pujol

Onze persones, des de 2021, han sol·licitat l'eutanàsia a l'Hospital Germans Trias i Pujol
Laia Martínez | Núria Rodriguez
24/04/2025 - 18:57

Entrevista al Badalona Matí | Patricia Beroiz sobre l'eutanàsia

Badalona - Des de l'any 2021, a Badalona, onze persones han tramitat la prestació d'ajuda per morir a l'Hospital Germans Trias i Pujol. La majoria dels casos, però, es gestionen des de l'atenció primària. Segons la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya, les sol·licituds d'eutanàsia han augmentat un 60%.

Des del 2021, la mitjana de prestacions realitzades fins ara a Badalona han estat unes dues a l'any. Patricia Beroiz, presidenta del Comitè d'ètica assistencial de l'Hospital Germans Trias i metgessa especialista en geriatria, assegura que les onze sol·licituds han tirat endavant perquè totes complien amb els criteris establerts per la llei. Puntualitza, però, que només arriben al centre hospitalari aquells casos en què els pacients no volen morir a casa o bé volen fer una donació posterior. És una pràctica que s'ha anat modificant per adaptar-se a les necessitats i contextos clínics.

OBRES BLOC QUIRURGIC HOSPITAL GERMANS TRIAS 2
Hospital Germans Trias i Pujol

La metgessa Patricia Beroiz explica es va modificant perquè 'la idea que tots tenim al cap és d'una malaltia degenerativa, l'ELA, i ara, amb l'experiència adquirida, veiem més casos diferents que són de geriatria, per exemple, casos de fragilitat'.

Veiem més casos diferents que són de geriatria

Breoiz detalla que la majoria dels sol·licitants pateixen malalties neurològiques greus, però també n'hi ha d'oncològics. Aquest increment de casos arriba en un moment en què es qüestiona l'aplicació d'aquesta pràctica. El Tribunal Superior de Justícia ha obert la porta a la possibilitat que familiars puguin impugnar el procediment si no estan d'acord amb l'informe mèdic favorable.

És una decisió autònoma d'una persona competent

Sobre aquesta qüestió, Patricia Breoiz és taxativa. 'Al final és una persona que està demanant que aquesta situació no la vol viure i és una decisió autònoma d'una persona competent. L'opinió de la família no hauria de tenir el poder en adults competents'.

La metgessa defensa que Espanya té una de les lleis més garantistes d'Europa, amb un sistema de control previ, a diferència d'altres països com Holanda o Bèlgica, que la supervisió és posterior. Un cop iniciat el procediment, es dona un termini de 40 dies per donar una resposta.