Badalona - Un programa d'atenció a domicili a malalts crònics complexos ha aconseguit reduir gairebé en un terç el seu ingrés a l'hospital. Equips d'atenció primària han fet pinya amb professionals de Can Ruti des de l'any 2018 i també amb l'hospital de l'Esperit Sant, de Santa Coloma.
Dos mil pacients han passat per aquest programa en tres anys. Són gent gran, amb malalties cròniques i fragilitat. Molt dependents. Visiten de manera continuada els serveis d'urgències i, quan ho fan, sovint són ingressats per les nombroses patologies que pateixen. Molts dels ingressos es fan ara a casa, on es desplaça personal de l'hospital. Un cop tenen l'alta hospitalària, aleshores el seguiment el fan professionals d'atenció primària del seu barri. Tot això és possible perquè hi ha un equip conjunt on metges i infermers d'un indret i l'altre estan en contacte continuat, i també ho estan amb el pacient. Col·laboren amb equips de rehabilitació, atenció pal·liativa i serveis socials.
Per al geriatre de l'Hospital Germans Trias, Miquel Àngel Mas, una atenció sanitària que escolta on vol estar el pacient, és cap a on ha d'evolucionar un sistema que també en surt beneficiat.
Segons dades de l'àrea Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut, el programa d'atenció a pacients crònics complexos ha aconseguit reduir un 40 % les visites a urgències. Vint equips d'atenció primària del Barcelonès Nord treballen de costat amb l'hospital Germans Trias i el de l'Esperit Sant.