Barcelona - L'Institut Guttmann vol modificar l'activitat del cervell abans de la cirurgia per reduir les seqüeles d'extirpar un tumor. Catorze pacients han participat de moment en un assaig clínic que introdueix per primera vegada al món l'estimulació no invasiva.
A l'hora d'extirpar un tumor cerebral, la neurocirurgia s'enfronta sempre a un delicat repte d'equilibri. D'una banda, assegurar l'extirpació del teixit tumoral per reduir la seva reaparició, i d'una altra, evitar o minimitzar les seqüeles de l'operació. És per això que l'Institut Guttmann ha posat en marxa el projecte PREHABILITA, una iniciativa que aplica tècniques d'estimulació cerebral no invasiva per primera vegada al món.
Montserrat Bernabeu és la codirectora del centre:
L'objectiu d'aquestes tècniques és “desplaçar” les funcions de l'àrea que es pot veure afectada per la cirurgia a altres zones del cervell i evitar així seqüeles físiques i cognitives en cas de lesió. PREHABILITA es basa en un concepte clau, la plasticitat cerebral. Es tracta de la capacitat d'aquest òrgan per establir noves connexions que li permetin reestructurar-se i adaptar-se a noves situacions, com per exemple l'envelliment o l'aparició de tumors.
Kilian Abellaneda és doctor en Neurociències i coinvestigador del projecte:
El projecte, que s'ha presentat aquest dimarts a la seu que l'Institut Guttmann té a Barcelona, està finançat per la Fundació Joan Ribas Araquistain. Fins ara hi han participat catorze pacients, però els impulsors del projecte esperen que en els mesos vinents més pacients puguin participar en el projecte així com que s'integri aquest protocol no invasiu en un futur a la cartera de serveis del sistema sanitari.