L'Institut Guttmann i Badalona Comunicació estrenen un podcast sobre neurorehabilitació i salut cerebral

L'Institut Guttmann i Badalona Comunicació estrenen un podcast sobre neurorehabilitació i salut cerebral
Institut Guttmann / Badalona Comunicació
18/05/2023 - 09:45

  • La coproducció constarà de 10 episodis que partiran de la història d'1 o 2 pacients i comptaran amb la col·laboració de nombrosos especialistes de diverses professions assistencials, com ara infermeria, fisioteràpia, logopèdia, teràpia ocupacional, neuropsicologia, medicina física i rehabilitació i neurologia, entre d'altres.
  • El projecte té per objectiu difondre els darrers avenços el camp de la neurorehabilitació, promoure estils de vida saludable i fomentar una societat inclusiva. Tot el contingut constarà de subtítols.
  • Cada capítol se centrarà en una patologia o trastorn diferent, com ara l'ictus, l'Alzheimer i el deteriorament cognitiu, la recerca en lesió medul·lar, el trastorn del desenvolupament del llenguatge, la depressió o les malalties minoritàries.
  • Podeu escoltar el podcast i altres continguts relacionats en aquest enllaç.

Badalona - L'Institut Guttmann i Badalona Comunicació estrenen avui dijous 18 de maig el podcast Beines de Mielina, una coproducció que té per objectiu difondre els darrers avenços en el camp de la neurorehabilitació, promoure estils de vida saludable i fomentar una societat inclusiva. El producte, que compta amb un ajut de la convocatòria Joan Oró 2022 de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, constarà de 10 episodis que seran accessibles per a les persones amb discapacitat auditiva.

El títol Beines de Mielina fa referència a l'estructura que envolta l'axó, una prolongació o “cua” de les neurones que permet que la informació es transmeti ràpidament per les estructures nervioses. En aquest cas, les beines de mielina permetran la transmissió d'informació sobre neurorehabilitació, salut cerebral i discapacitat. “Una persona ben informada és una persona que pot prendre millors decisions sobre la seva salut. És per això que un dels eixos fonamentals de la nostra política de Responsabilitat Social Corporativa és la sensibilització i la divulgació sobre les malalties neurològiques, que constitueixen un dels desafiaments més grans de la medicina del segle XXI per la seva incidència creixent, la seva complexitat i els enormes costos humans i de salut pública”, afirma Elisabet González, directora de Comunicació de l'Institut Guttmann. Per la seva banda, Josep Viñeta Balsells, conseller delegat de Badalona Comunicació, ha posat en valor la col·laboració entre totes dues entitats. “Com empresa pública que som, ens encanta generar sinèrgies amb totes aquelles organitzacions del nostre entorn, que ajuden a prestar un millor servei públic a la ciutadania. El podcast que estem produint n'és un clar exemple”.

La línia editorial, producció i redacció del podcast provenen del coneixement i experiència dels prop de 400 professionals de l'Institut Guttmann de Badalona i de l'Institut de Salut Cerebral i Neurorehabilitació Guttmann Barcelona. En alguns episodis també hi col·laboren experts d'altres centres, com ara l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Per la seva banda, l'assessorament en la confecció i ritme del guió, la realització i muntatge és a càrrec de Badalona Comunicació.

Beines de Mielina és un pòdcast narratiu de no ficció: cada episodi parteix de la història d'1 o 2 pacients de l'Institut Guttmann i compta amb la participació de nombroses especialitats que habitualment tenen menys presència en els mitjans de comunicació: logopèdia, neuropsicologia, teràpia ocupacional, fisioteràpia, infermeria... “D'aquesta manera posem en valor el caràcter transversal de l'assistència, així com la necessitat d'una recerca translacional destinada a la millora de l'assistència clínica”, declara la Dra. Montserrat Bernabeu, directora assistencial i co-directora de l'Institut Guttmann. També s'oferiran dades de prevalença, diagnòstic i tractament de cada patologia o trastorn, així com informació útil per prevenir i/o afavorir el diagnòstic precoç.

Accessibilitat per a les persones amb discapacitat auditiva
El podcast té un gran potencial com a eina de comunicació perquè permet arribar a tot tipus de públics, des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Tot i així, les persones amb discapacitat auditiva normalment no poden consumir aquest tipus de contingut. Per aquest motiu, cada episodi es penjarà a YouTube amb subtítols en català i se n'afegirà la transcripció al web i les plataformes que ho permetin.

El dijous 18 de maig s'estrenaran els dos primers episodis, dedicats a la recerca en el camp de la lesió medul·lar i el Trastorn de Desenvolupament del Llenguatge. A partir de llavors, s'emetrà un episodi nou per setmana. Alguns temes que es tractaran seran l'ictus, l'Alzheimer i el deteriorament cognitiu, les malalties neuromusculars minoritàries o la musicoteràpia en el camp de la neurorehabilitació, entre d'altres. Els episodis estaran disponibles en els webs de l'Institut Guttmann i Badalona Comunicació, així com a Spotify, YouTube, iVoox, Apple Podcast i Amazon Music. De manera complementària, l'endemà de la publicació dels podcast, els divendres, el magazín Badalona Matí de Ràdio Ciutat de Badalona desenvoluparà, amb la participació d'especialistes de l'Institut Guttmann, la temàtica que s'hagi abordat al podcast.

Fundació Institut Guttmann
L'Institut Guttmann – Hospital de Neurorehabilitació és un centre especialitzat en el tractament medicoquirúrgic i la rehabilitació integral de les persones amb lesió medul·lar, dany cerebral adquirit o una altra discapacitat d'origen neurològic. Atén anualment prop de 5.000 pacients i compta, entre d'altres, amb la prestigiosa acreditació Joint Commission International que certifica que l'organització compleix els estàndards internacionals de qualitat d'atenció sanitària i gestió de l'organització.

L'any 2019 es va inaugurar l'Institut de Salut Cerebral i Neurorehabilitació Guttmann Barcelona, que té com a objectiu promoure la salut cerebral i el diagnòstic precoç de les malalties neurològiques i psiquiàtriques amb una solució neurorehabilitadora integral i personalitzada. Des de 1999, l'Institut Guttmann és Institut Universitari adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona des del 2001.

Badalona Comunicació
Badalona Comunicació és una empresa de titularitat pública que gestiona els mitjans Televisió de Badalona, Ràdio Ciutat i el portal de notícies bdncom.cat. Així mateix, també és l'organitzador del festival FILMETS, certamen internacional centrat en el curtmetratge.

En l'àmbit de la salut, aquesta no és la primera col·laboració que realitza. Des de fa dos anys, els hospitals Germans Trias i Pujol i el Municipal de Badalona són seus de FILMETS, apropant un entreteniment de qualitat a les habitacions de les persones hospitalitzades. En la darrera edició, celebrada el passat mes d'octubre, s'hi va sumar també l'Institut Guttmann.

Podeu escoltar el podcast a: