Badalona - La història i el thriller es donen la mà en la darrera novel•la de l'autor badaloní Joaquim Molina. “Angelicus”, publicada per HarperCollins el 4 de setembre, aborda la crisi diplomàtica del segle XIV originada pel rebuig de l'Infant Jaume, hereu a la corona catalanoaragonesa, al matrimoni amb Elionor de Castella.
Aquest conflicte històric és el punt de partida de la novel•la
“En la Edad Media, la política internacional se juega tanto en el campo de batalla com en el altar. Las bodas convenidas entre príncipes de diferentes reinados són una parte importante de la estrategia diplomàtica i no tienen nada que ver con los sentimientos o la voluntat dels contraientes, considerados tan solo peces en el tablero de ajedrez de la cristiandad.” - Fragment d'Angelicus
Des de la primera pàgina del llibre, el lector s'endinsa en una època on els enllaços matrimonials es percebien com una aliança política. Aquest fet històric, amb la figura de l'Infant Jaume al centre, sempre havia cridat l'atenció de l'autor.
Molts historiadors, diu, 'l'han titllat d'excèntric, de viciós, de ser una persona que no va complir els seus compromisos, i, per tant, com és un personatge excèntric en la història, d'aquests personatges maltractats, o sepultats, o emmudits, sempre m'ha semblat atractiu.'
L'han titllat d'excèntric, de viciós
Partint d'aquests fets verídics, es construeix una trama plena de misteris, assassinats, personatges ficticis i el descobriment d'un document compromès al castell de Miravet, escenari principal de la història. El badaloní destaca la meticulositat en el treball de recerca; un procés que es va allargar un parell d'anys.
'Hi ha una feina de treball, de rigor. Pensa que, per exemple, quan una persona llegeix un llibre, del que està llegint, segurament l'escriptor ha hagut de prescindir d'un 70%. És a dir, la documentació et serveix més per descartar que per posar. Si hi havia un pont o no en aquell poble, si aquell personatge estava precisament en aquell lloc o no. És a dir que, en realitat, les 300 pàgines d'una novel•la són, podríem dir, la punta del iceberg', comenta l'autor.
La nostra història té esdeveniments tan al·lucinants que algú pensaria que estan escrits per algun guionista de Hollywood
Descobertes curioses en el procés de documentació
Aquest treball d'investigació també li ha permès descobrir fets curiosos, com una carta de l'Infant Jaume al seu pare, Jaume II, confessant mai haver estat amb una dona, o l'ús de la tortura en les pràctiques judicials de l'Edat Mitjana.
Sobre aquesta qüestió, apunta, 'les investigacions policials no tenien ADN, no tenien empremtes dactilars, s'utilitzava bastant la lògica, la deducció, però, per desgràcia, un dels mètodes judicials era la tortura, que en la novel•la queda reflectida en algun capítol'.
Un dels mètodes judicials era la tortura
Publicada en castellà per HarperCollins, “Angelicus” està rebent crítiques positives. L'escriptor subratlla que, tot i estar ambientada en fets històrics, aquesta obra aborda temes actuals com la identitat de gènere. Malgrat que la trama conclou en aquest llibre, Joaquim Molina no descarta explorar altres personatges en futures novel•les que es puguin llegir de manera independent.
Notícia completa als informatius vespre: