Badalona - El nombre de consultes per problemes de salut mental entre nens i joves ha crescut després de la pandèmia. Així ho afirmen des de la Fundació Vidal i Barraquer, que duu a terme a Badalona un projecte pioner a l'Estat, en què atenen a menors amb trastorns mentals molt greus als seus propis domicilis. Ara volen expandir aquest model de treball a més punts de Catalunya i de tot l'estat.
L'Equip Clínic d'Intervenció a Domicili és un projecte gestionat per la Fundació Vidal i Barraquer amb equips concertats pel CAP Salut. Els usuaris de l'ECID són nens i adolescents empadronats a Badalona amb problemes d'alt risc psicopatològic i d'exclusió social que no es vinculen al servei ordinari de salut. Els usuaris presenten dificultats o trastorns greus, absentisme als serveis de salut mental i absentisme escolar. Tots ells no volen rebre ajuda i per la fundació és primordial establir una relació de confiança amb els joves.
Les causes dels problemes de salut mental deriven de la genètica, el temperament de base i les experiències adverses a la infantesa. Segons la fundació, mai es pot catalogar una sola causa a qualsevol dels problemes que presenten els usuaris. La fundació té com a objectiu crear un entorn segur i còmode amb els nens i els joves per tal que ells puguin sentir-se compresos. Actualment, un dels problemes més comuns i que es troba en augment entre els joves són les autolesions, un mecanisme de desesperació dels joves per eliminar el patiment emocional a través del patiment físic.
El projecte, actiu des de ja fa 7 anys, vol expandir aquest model de treball a més punts de Catalunya i de l'estat. Ara, els dos centres ubicats a Badalona i Santa Coloma de Gramenet, atenen a 20 usuaris simultàniament i els tractaments terapèutics tenen una duració aproximada de 2 anys.