Badalona - Joan Sallas és considerat el primer del món que treballa professionalment en el sector de la papiroflèxia de plegats històrics. De fet, explica que no hi ha altres persones que s'hi dediquin de forma professional. Sallas té un arxiu on té un recull amb uns 5.000 documents sobre aquest art. Un espai que servirà, diu, per continuar transmetent aquest àmbit de generació en generació. Entre la documentació històrica que descansa a les estanteries d'aquest arxiu, hi ha el llibre més antic del món sobre la tècnica del plegat. Es tracta de 'Li Tre Trattati', de Mattia Giegher, que data del 1629.
També és expert a dissenyar barrets de paper. Després d'estar-se 8 hores per crear-ne un, va aprendre a valorar la bellesa a través de la simplicitat. Apunta que a vegades és el més difícil de trobar. Els recursos que hi ha des que existeix Internet ha generat una multitud de possibilitats que abans no existien. I, a més, explica que cada any sorgeixen aplicacions tècniques i logístiques del plegat noves i sorprenents. Tot i que des de sempre s'ha utilitzat en diferents àmbits com la decoració, l'entreteniment, l'aprenentatge o el de la seguretat. Per exemple, 'a l'antic Egipte es plegaven els amulets d'una manera o d'una altra, segons el propòsit que es volia aconseguir'.
Plegada de certa manera, una carta no la pot obrir qualsevol
Entre les anècdotes que ha acumulat al llarg dels anys, n'hi ha una que destaca per damunt de totes. I és que va rebre per encàrrec la creació d'una corona de lli per a la reina Isabel II, des del palau de Buckingham, Londres. No és l'únic contacte que ha tingut amb un monarca, perquè ha fet diversos projectes de plegat per a la monarquia sueca, entre altres. Joan Sallas fa 25 anys que es dedica professionalment al plegat històric, però beu de la papiroflèxia des que tenia 5 anys quan el seu avi el va introduir per primera vegada en aquest món. Encara té guardada una creació que el seu avi, que havia format part del Círcol Catòlic, va dissenyar per a la seva àvia amb un programa de teatre.
El seu treball li ha permès exposar a museus europeus. No ho ha pogut fer mai a l'estat espanyol. Tot i que sí que ha exposat al Mirador de la Torre Glòries amb 132 peces de paper representant les espècies que habiten a Barcelona, fetes amb la col·laboració de l'artista xinesa Xiaoxian Huang. Entre altres tasques, també imparteix cursos per a públics de totes les edats. Aquest novembre organitzarà una nova edició de l'A-plec a Badalona, per a experts en didàctica.
📺 Notícia per a l'informatiu de Badalona Comunicació: