La Vall de Betlem es prepara per a la producció de nous vins

La Vall de Betlem es prepara per a la producció de nous vins
Raquel Moreno
22/01/2025 - 10:44

Parc Natural de la Serralada de Marina - La Miranda serà el nou vi rosat de la DO Alella produït per la Cooperativa La Sargantana al celler de Can Roda i que es verema a la vinya de la Vall de Betlem, a tocar del monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Sota el nom que fa referència a una ermita ubicada en aquest paratge natural de la Serralada de Marina, els productors han mesclat les varietats de sumoll i macabeu per elaborar un nou rosat, que se suma als vins blancs La Murtra i Les Maleses. Una comercialització que es preveu entre els mesos d'abril i maig.

poda ceps betlem 10

Després de la primera poda de les darreres setmanes, des de la cooperativa badalonina treballen per l'elaboració de nous vins, gràcies a l'augment de la producció i que passa de les 600 ampolles venudes l'any 2023 a les més d'un miler previstes per aquest 2025. Els productors de la Vall de Betlem esperen recollir a la verema d'enguany un miler de quilos de raïm entre totes les varietats blanques de malvasia, garnatxa, moscatell de gra menut i macabeu i el sumoll com a varietat negre. Aquests dies s'hi està duent a terme la poda dels 5.000 ceps repartits entre dues hectàrees de terreny. Uns treballs manuals sota la norma de l'agricultura ecològica clau per a l'elaboració d'un vi de qualitat.

poda ceps betlem 4

La climatologia també marca com serà el producte final i els darrers tres anys de sequera, expliquen des de la Sargantana, han deixat una planta debilitada que ara cal cuidar i respectar al màxim. A més, la DO Alella compta amb virtuts com la salinitat per la seva proximitat al mar i problemàtiques com les malalties fúngiques per les altes humitats. No obstant això, aquesta influència marítima aporta un valor afegit en la degustació dels vins.

poda ceps betlem

Des de la cooperativa La Sargantana es proposen ampliar aquesta activitat comercial amb un retorn social oferint visites d'enoturisme que afavoreixi alhora la preservació i millora del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Un espai emblemàtic del municipi, diuen, on cal més inversió i projecció per part de totes les administracions. En l'horitzó d'aquest 2025, des de la Vall de Betlem projecten un celler propi on produir aquests vins amb segell badaloní, consolidant aquest entorn de producció vitivinícola des de l'època romana. Els vins es podran adquirir a través del portal web valldebetlem.cat i a la mateixa vinya.