Badalona - Aquest dimecres, 26 de març, finalitza el període de preinscripció escolar a Catalunya. La Federació d'AFAS de centres públics de la ciutat denuncia les aules massificades que hi ha en la majoria dels centres escolars. A més, els canvis en el currículum de batxillerat, amb menys hores de ciències, ha generat crítiques entre diverses plataformes educatives.
Segons la FABA, Badalona perdria dues línies el pròxim curs al municipi:
La federació defensa que, en lloc de suprimir-ne, es redueixin les ràtios, com es fa en centres d'alta complexitat. Això, diuen, milloraria la qualitat educativa. La seva presidenta, Núria Sabaté, es pregunta 'per què no aprofiten per reduir ràtios, en lloc de tancar línies a la resta de centres'. Se li suma, a més, 'la gent de matrícula viva, que ja estem per sobreràtio a la majoria dels centres'.
La massificació a les aules, detalla, també afecta les escoles d'educació especial, com Can Barriga. Paqui Planell, professora de Física i Química recentment jubilada, alerta que aquesta situació és un problema escolar, humà, logístic i de qualitat d'ensenyament. 'El que tenim és un ramat de criatures dintre un mateix espai'.
Ramat de criatures en un mateix espai
El president de la Generalitat, Salvador Illa, defensa que el tancament de grups educatius respon a una reordenació derivada de la baixada d'alumnes. Segons detalla, és una mesura basada en la lògica i el sentit comú, dins del seu compromís amb l'escola pública. A més, assegura que la ràtio a l'escola pública serà de 19 alumnes per aula, una reducció respecte als 25 habituals.
Menys hores de ciències
D'altra banda, Planell forma part de la plataforma 'Ciències en perill', que rebutja la nova proposta del departament d'Educació i FP sobre la fusió de les matèries de primer de batxillerat científic. Considera que posa en perill la qualitat de l'ensenyament d'assignatures d'alta complexitat.
'Fusiona la física i química i la biologia i geologia en tres úniques hores. Com a generositat, quan hem protestat, amplien a quatre per les assignatures fusionades. Un alumne que fa física voldria fer geologia, i no pot. O els que fan química voldrien fer biologia, i no geologia. Els obligues a fer una fusió d'assignatures d'altíssima complexitat'.
Per protestar-hi, han convocat una mobilització dimecres 9 d'abril, a les 18 h, davant la plaça Sant Jaume de Barcelona.
Els reclams en defensa de l'educació, però, començaran abans. Aquest dissabte, la FABA organitza la Diada de l'Educació Pública a La Plana. Aquesta tretzena edició se centrarà a exigir més recursos per a la inclusió i denunciar la manca de professionals i espais a les escoles.