La colomenca Mayka Navarro reconstrueix la fugida de Puigdemont en un nou llibre

La colomenca Mayka Navarro reconstrueix la fugida de Puigdemont en un nou llibre
ACN (Norma Vidal)
09/04/2025 - 16:37

Santa Coloma de Gramenet - La periodista Mayka Navarro (de Santa Coloma de Gramenet, però nascuda accidentalment a Badalona el 1968) i l'investigador Paco Marco (Barcelona, 1972), han presentat aquest dimecres 'La fugida' (Columna), un thriller que reconstrueix en format de 'road trip' un dels episodis més polèmics de la història recent de Catalunya: el retorn, la reaparició i la fugida del president Carles Puigdemont.

Amb un format periodístic, l'obra revela què va passar aquell 8 d'agost al cor de Barcelona. Segons els autors, el llibre evidencia que va haver-hi una “negligència policial” i que el principal error dels Mossos va ser “menysprear les capacitats del president”. Així, han assegurat que per connectar amb la història “no cal tenir simpatia pel personatge” perquè el que va aconseguir fer va ser “èpica pura”.

En una roda de premsa que s'ha celebrat a l'hotel Alma de Barcelona, on han tingut lloc moltes de les entrevistes presencials que s'han dut a terme per a poder elaborar l'obra, els autors han destacat tota aquesta feina prèvia per donar veu a testimonis “inèdits” del que va passar i per destriar el gra de la palla. “Ens vam trobar que moltes persones no volien reconèixer que no estaven al corrent de tot i que el pla que va permetre el retorn del president i la posterior fugida només el coneixien tres persones: el mateix Puigdemont, Jordi Turull i Antoni Castellà, que va ser el cap d'intel·ligència del pla”, ha comentat Navarro.

El llibre narra com el president va arribar a Catalunya per carretera el 6 d'agost i en companyia del secretari general de Junts, Jordi Turull. “Van passar 48 hores reclosos i amagats en un pis proper a Arc de Triomf que estava ubicat en una comunitat de veïns molt particular”, ha explicat Marco que ha comparat la situació els dos dirigents de Junts amb les protagonistes de Thelma i Louise.

La negligència dels Mossos

La periodista i el detectiu han indicat que el llibre narra amb molt detall la posició dels Mossos d'Esquadra aquell dia. Navarro ha expressat el seu estupor davant el fet que fins poc abans del 8 d'agost la policia catalana no fes cap moviment. “Va trigar molt a planificar el dispositiu”, ha comentat l'autora que ha dit que Sallent va mantenir-se fora de Barcelona fins al mateix 8 d'agost. Ha afirmat que inicialment no tenia previst participar en l'operatiu, però que va canviar de parer en el darrer moment i es va presentar “per sorpresa” al Cecor dient que ell mateix seria qui detindria a Puigdemont.

També ha assegurat que el comissari en cap va crear un grup de whatsapp pocs dies abans amb deu responsables de la prefectura. A través d'aquest canal se'ls va informar que l'objectiu prioritari el 8 d'agost era “garantir la celebració del ple d'investidura de Salvador Illa i no la detenció en si”. Ha recordat que els Mossos van informar que no anirien a buscar el president de forma proactiva, per evitar imatges com la que es va donar amb Clara Ponsatí, sinó que si apareixia se l'identificaria i el detindrien. “Sallent volia una detenció pulcra”, ha afirmat la periodista que ha considerat que el cos va cometre una “negligència” en no plantejar cap escenari alternatiu al fet que Puigdemont pogués arribar al parc de la Ciutadella i entrar al Parlament. “Estem convençuts que si hagués anat a la porta del parlament, l'haurien arrestat, però ell ja feia dies que s'havia plantejat que no es volia deixar detenir, li va sortir bé i els Mossos va quedar en evidència”.