La Salut - La Barnahus ha atès 155 infants i adolescents a Badalona des de la seva posada en marxa el mes de març. D'aquests, 110 són menors que viuen a Badalona, 42 de Santa Coloma de Gramenet i la resta, 3, de Sant Adrià de besòs. 7 de cada 10 agressors són adults, i en un 60% dels casos, els abusos sexuals els fan persones d'un entorn proper a l'infant. Són les dades preliminars de la unitat integral d'atenció a les víctimes menors d'agressions sexuals. Una altra dada destacable és el fet que tant sols entre un 10 i un 12% dels agressors són menors de 14 anys i, per tant, inimputables. La meitat dels casos que han arribat a la Barnahus de Badalona ja estan judicialitzats.
En el 60% dels casos són abusos intrafamiliars, de pares, padrastres, tiets, avis o germans. Una situació que afecta a tota la família. En aquests casos, a banda de treballar amb l'infant o adolescent, també es fa amb el nucli no agressor. La coordinadora de la unitat a Badalona, Maria Carme Gálvez explica que, mentre la psicòloga atén l'infant, la treballadora social ho fa amb la família. 'S'ha de treballar la culpabilitat, l'angoixa els processos de separació que es donen en els nuclis familiars, quan l'agressor hi pertany' assegura Gàlvez .
El servei de la Barnahus destaca per posar l'infant en tot moment al centre i, és per això, que els principals objectius són evitar la seva revictimització i treballar per la recuperació de la víctima. També s'hi actua per minimitzar al màxim la contaminació del testimoni, per garantir-ne una òptima evolució. Montse Alfaro, tècnica de l'Estratègia Barnahus, fa una crida a tots els agents implicats, escoles, metges de primària i espais de lleure a estar alerta. 'Els infants només tenen el seu relat, per tant, com menys contaminat estigui pel seu entorn millor, d'aquí la importància d'estar molt alerta a qualsevol sospita' explica Alfaro que afegeix 'que serà l'única garantia d'èxit en cas que s'iniciï un procediment judicial'.
La casa dels xiquets i xiquetes
A la Barnahus, hi treballen dos equips formats per una psicòloga i una treballadora social que fan l'acompanyament complet de la víctima. També hi assisteixen altres professionals en cas de necessitar avaluacions mèdiques, enregistrar la prova preconstituïda o presentar denúncia. De fet, l'estança està dividida en diferents sales amb joguines i llocs simbòlics, també amb mobiliari sanitari i, fins i tot, una cuina. Tot plegat sota l'aspecte d'una llar per fer més acollidor tot el procés.
La Barnahus està impulsada pel Departament de Drets Socials i Inclusió, en coordinació i amb la participació de Salut, Educació i Formació Professional, Interior i Seguretat Pública, Justícia i Qualitat Democràtica i Igualtat i Feminisme, a més de la col·laboració de la Fiscalia i la Judicatura.