El perfil dels menors no acompanyats que arriben a Catalunya ha canviat: tenen més estudis i venen del Senegal i Gàmbia

El perfil dels menors no acompanyats que arriben a Catalunya ha canviat: tenen més estudis i venen del Senegal i Gàmbia
Judit Larios
13/01/2025 - 21:44

Badalona - El 2024 van arribar a Catalunya 2.644 menors no acompanyats, un 13% més que l'any anterior. Algun d'aquests joves són atesos per ISOM en el seu centre de Santa Coloma de Gramenet, que es troba al 100% d'ocupació. El perfil d'aquests menors no acompanyats ha canviat en els últims anys, segons apunten des de l'entitat.

Gairebé tots els menors no acompanyats que arriben a Catalunya són nois que busquen feina per aportar ingressos econòmics a les seves famílies en els països d'origen. L'any 2018, quan es va produir un rècord d'arribades, amb 3.709, aquests menors provenien, principalment, del Marroc. Des d'ISOM assenyalen que en els últims dos anys s'ha notat un augment dels menors vinguts del Senegal i Gàmbia. Un altre canvi en el perfil d'aquests joves és el seu nivell d'estudis, que ara és superior. Lluís Feliu, responsable de seguiment tècnic d'ISOM, ho ha explicat en una entrevista al Badalona 360º: 'Així com fa anys eren nens que probablement no arribaven ni als estudis bàsics, ara sí que arriben nois amb els estudis de secundària acabats al seu país d'origen. Per tant, són joves que potser més que venir a guanyar diners venen a millorar les seves possibilitats o adquirir un lloc de feina més qualificat'.

Des d'ISOM alerten de la perillositat de les rutes que fan servir aquests menors per arribar a l'estat espanyol, que sovint comporten travessar el desert i creuar el mar en pastera. Un cop a Catalunya, és la DGAIA qui s'encarrega de derivar-los a un centre d'acollida. El de Santa Coloma té 10 places i atén els menors fins que assoleixen la majoria d'edat. Aleshores, es regularitza la seva situació i se'ls ofereix un pis d'inserció laboral.

L'entitat ISOM també compta amb dos centres a Badalona, aquests destinats a menors que sí que tenen família, però que no està capacitada per donar resposta a les seves necessitats. Són els anomenats CRAEs i, en total, disposen de 33 places.