Badalona - A Badalona hi ha 659 cobertes amb fibrociment, la majoria concentrades als barris del Manresà, les Guixeres, la Mora i el Remei. Així ho mostra un mapa elaborat per la Comissió per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya. Són dades inicials que encara s'han d'ampliar, és a dir, que podria ser que s'assenyalin cobertes que no en contenen, mentre que en faltin per identificar altres que estan tapades amb pintura, materials diversos o vegetació. Arreu de Catalunya, es calcula que hi ha 700.000 tones de fibrociment repartides en més de 124.248 cobertes.
Si posem la lupa a Badalona, les zones més tenyides de blau -el color del mapa que indica la presència de teulades amb amiant- són els barris que hi ha a tocar del litoral i que fan frontera amb els municipis veïns. Al Manresà, les Guixeres i part del Canyadó, s'han comptabilitzat un total de 88 cobertes amb aquesta composició.
A l'altra banda de la ciutat, als barris de la Mora i una part del Remei, hi ha 85 teulades amb fibres d'amiant. A la resta del Remei, a la zona a tocar de Sant Adrià de Besòs, la concentració d'aquest tipus de teulades és lleugerament menor, però, tot i això, se n'han detectat una quarantena.
Un altre dels punts de Badalona on hi ha una presència considerable d'aquest material és en una àrea del Congrés i el Gorg, on se n'han trobat 46. També a Canyet i Pomar de Dalt, on el nombre de teulades d'aquest tipus és de 41. Per contra, hi ha barris on, de moment, no s'han localitzat cobertes que continguin amiant. És el cas de Montigalà, Nova Lloreda, la Morera i Sant Roc.
Pel que fa a la resta del Barcelonès Nord, a Santa Coloma de Gramenet s'han detectat 229 teulades que contenen amiant. La xifra és similar a Sant Adrià, on n'hi ha 210. A Montgat, el mapa recull 69 cobertes amb fibrociment i a Tiana, 47.
Per confeccionar aquest cens, s'han obtingut les dades a través d'imatges aèries que posteriorment han estat tractades amb intel·ligència artificial sota la supervisió d'experts. La informació es va recollir entre setembre de 2022 i desembre de 2023.
El mapa permetrà als municipis rastrejar els punts on hi ha amiant i accelerar la seva retirada. El 2002 es va prohibir la comercialització de qualsevol material que contingués amiant, ja que es va demostrar que la inhalació de fibres podia ser perjudicial per a la salut. Tot i això, es va permetre mantenir el material que ja estava instal·lat mentre estigués en bon estat o fins al final de la seva vida útil. Aquest moment arribarà, en més del 85% dels casos, l'any 2030 com a tard. Ara, la Generalitat treballa en un pla per erradicar l'amiant a Catalunya. A principis de maig, ja va aprovar el projecte de llei per a fer-ho.