Sant Adrià de Besòs - Les primeres obres per començar a fer realitat el hub audiovisual de les Tres Xemeneies s'engegaran, segons el calendari fixat, després de l'estiu del 2026. Aquesta és la data establerta per iniciar la rehabilitació de la Nau de Turbines, que serà l'epicentre del Catalunya Media City. El nou impuls per a aquest projecte s'ha presentat aquest dissabte en un acte amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, i els alcaldes dels diferents municipis implicats, entre els quals Badalona, Sant Adrià de Besòs i Terrassa.
La Nau de Turbines de les Tres Xemeneies combinarà un espai per a la formació i un centre cultural i d'exhibició que farà difusió de les últimes tendències audiovisuals i digitals. El que serà l'espai central del futur hub podria entrar en funcionament a finals del 2028, si es compleix el calendari de treball definit. La redacció del projecte de rehabilitació i ampliació de la nau ja s'ha adjudicat i les obres haurien de començar l'any vinent.
Precisament, aquest dissabte s'ha donat a conèixer la proposta guanyadora del concurs per adequar la nau. Porta per títol 'É la nave va' i anirà a càrrec del despatx d'arquitectes català Garcés de Seta Bonet i l'estudi novaiorquès Marvel. Un projecte que s'ha imposat entre els 26 avantprojectes que es van presentar al concurs, dels quals cinc van passar a la segona volta.
La proposta de Garcés de Seta Bonet i Marvel planteja preservar els trets patrimonials, mantenint l'espai pràcticament intacte, però alhora projecta una nova edificació que prolongarà la nau i la connectarà amb els espais exteriors. El nou cos conté el vestíbul d'entrada, que connectarà la plaça exterior amb el nivell de la sala gràcies a una gran escala mecànica. La façana nord de la nau s'obrirà per fer un balcó sobre el litoral de Badalona i la seva coberta serà parcialment accessible al públic.
Al seu interior, les aules i els espais oberts tindran una configuració flexible i es distribuiran al voltant dels grans buits verticals, on antigament hi havia les turbines. En aquesta nau, s'oferirà una proposta formativa per a una mitjana d'entre 2.000 i 2.500 alumnes anuals. L'oferta inclourà cicles mitjans i superiors d'FP, així com estudis universitaris especialitzats en l'àmbit digital i audiovisual, tant de grau i màster com doctorats.
Un altre eix estarà dedicat a la innovació, la creativitat, la tecnologia i l'empresa, amb programes propis de residència, de recerca i de suport empresarial. Es farà amb la col·laboració tant d'universitats com d'empreses. Hi haurà un centre de suport a la creació on s'acompanyaran projectes artístics i es donarà suport a la producció audiovisual, alhora que es comptarà amb un centre de recerca punter, espais d'incubació de projectes empresarials i un coworking i laboratoris per a emprenedors.
En tercer lloc, l'equipament tindrà un espai d'experiència i exhibició. La sala noble constarà d'un espai diàfan de 5.600 metres quadrats i 17 metres d'alçada per mostrar les noves formes d'expressió del món digital i audiovisual. A més, la proposta guanyadora del projecte inclou una sala amb capacitat per a 4.000 persones, que es podrà dividir en sales més petites per celebrar-hi esdeveniments de forma simultània. S'hi acolliran projeccions immersives, e-sports i formes d'hibridació entre art i tecnologia.
Per últim, la Nau de Turbines comptarà amb un centre que oferirà recursos, espais tecnificats i infraestructures a la comunitat audiovisual per complementar les diferents propostes formatives i donar servei al sistema d'innovació de l'edifici. Hi haurà un auditori d'uns 500 metres quadrats amb capacitat per a 250 persones, una sala immersiva d'uns 400 metres quadrats i 8 metres d'alçada, un plató d'uns 400 metres quadrats, dos més d'uns 200 metres quadrats, estudis de gravació, sales de muntatge i de reunions i una biblioteca, entre d'altres.
El Parc Audiovisual de Catalunya, situat a Terrassa, complementarà l'activitat del Catalunya Media City. El complex ja fa vint anys que està en funcionament i actualment compta amb quatre platós, diverses localitzacions, magatzems i serveis auxiliars de protecció, entre d'altres. Ara, les instal·lacions s'ampliaran amb la construcció de dos nous platós de 2.200 metres quadrats i 1.100 metres quadrats, amb una inversió de 13 milions d'euros.
Pròximament, se'n licitarà la redacció del projecte arquitectònic amb l'objectiu de començar les obres del novembre del 2026 i que finalitzin a l'estiu del 2028, poc abans de la Nau de Turbines. Els platós podran acollir produccions de cinema i de ficció de gran format, a més de rodatges de publicitat i emissions en directe o gravacions de programes de televisió amb públic.
Aquests són considerats els dos principals projectes del Catalunya Media City, amb l'aposta de convertir Catalunya en un referent del sector audiovisual, digital i del videojoc. En total, s'invertiran 70,8 milions d'euros. El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha assegurat que el projecte ja «no té marxa enrere».