Badalona - El Servei d'Atenció i Denúncia de SOS Racisme Catalunya ha atès unes 647 persones per situacions de racisme l'any passat, gairebé el doble que fa 5 anys. Dos de cada tres casos de racisme al territori català, però, no es denuncien. Així ho indica l'informe anual del 2024 presentat per l'entitat. El document subratlla la necessitat de millorar l'atenció i la protecció a les víctimes i destaca l'augment de discriminacions, dels discursos d'odi i els abusos policials, que també es donen a la ciutat de Badalona. I és que més del 16% d'agressions i abusos són per part dels cossos policials. Així ho ha explicat al programa Badalona Matí de Ràdio Ciutat, Laura Rodríguez tècnica d'atenció psicosocial del Servei d'Atenció i Denúncia de SOS Racisme Catalunya.
Tot i l'augment del nombre de denúncies per racisme, l'informe evidencia les dificultats a l'hora de denunciar, ja sigui per por, desconfiança en les institucions o manca de recursos humans i econòmics. Segons apunta l'entitat, Barcelona és el municipi de Catalunya on es donen més incidències, però també a grans ciutats com Badalona, Hospitalet, Terrassa i Sabadell hi ha un índex molt elevat. A Badalona es van registrar diferents tipologies de casos el 2024.
El Servei d'Atenció i Denúncia de SOS Racisme ha gestionat 367 processos de reparació, dels quals 105 casos nous, 42 amb un acompanyament excepcional i 220 d'altres anys, que continuen oberts pel retard del sistema judicial. Demanen més implicació a les administracions, perquè la lluita contra el racisme, diuen, està quedant en mans de la societat civil.