Badalona - Avui, 1 de gener. Hem acomiadat el 2024 i ja hem entrat en un nou any amb nous reptes i propòsits per encetar, tant pel que fa a l'educació, a la seguretat i al dret a l'habitatge. Per conèixer algunes de les prioritats a escala municipal, hem parlat amb diverses entitats de Badalona.
La FAVB
La Federació d'Associacions Veïnals de Badalona aborda grans temes de ciutat, com activar el Consell de Seguretat, el Consell de l'Habitatge i el Pla de Barris. Per altra banda, posa el focus a replantejar el futur de l'autopista i de la via del tren. Júlio Molina, vocal de la federació, reivindica que 'es convoqui el Consell de Convivència i Seguretat'.
No és normal que, en aquesta ciutat, la política de seguretat es llegeixi en piulades
En aquest sentit, Molina avisa que 'no és normal que, en aquesta ciutat, la política de seguretat es llegeixi en piulades i les xarxes socials. Hem insistit des del febrer del 2023. És una eina de participació i tenim moltes propostes per fer que la seguretat a la ciutat sigui possible'.
La FABA
Un dels esculls dels darrers anys a la ciutat també ha estat el manteniment dels equipaments municipals. Precisament, el desig de la Federació d'Associacions de Famílies d'Alumnes de Centres Públics de Badalona (FABA) és dignificar els centres escolars i culturals.
Segons Núria Sabaté, presidenta de la FABA, la manca de manteniment és un problema greu que deixa altres qüestions en un segon pla. A més, reclama més recursos econòmics i humans per garantir una inclusió real a les escoles.
Sabaté comenta que 'vas a qualsevol reunió i tot és manteniment, sembla que no podem avançar i dedicar-nos a altres temes, com la pacificació dels entorns dels centres escolars'.
Dedicar-nos a altres temes, com la pacificació dels entorns escolars
La Fundació Salut Alta
El dret a ser un infant o un adolescent amb un sostre és un dels desitjos de la Fundació Salut Alta. Aquesta entitat acompanya 120 menors, a qui ofereix activitats socioeducatives.
Són joves que pertanyen a famílies tocades d'una manera o altra pel problema de l'habitatge en un 80% dels casos.
Míriam Ibáñez, responsable de Comunicació d'aquesta entitat del barri de La Salut, reclama que 'cap infant o adolescent es trobi al carrer'. De fet, afirma que s'hauria de mantenir la proposta dels casals d'estiu de l'Ajuntament i que 'la ciutat s'esforci per mantenir espais de treball i participació com la Taula d'Infància i Adolescència de Badalona'. Defensa que 'el codi postal d'aquestes famílies no determini el seu futur'.
Que el codi postal no determini el seu futur
AireNet
Pel que fa a l'àmbit mediambiental, AireNet fa una petició clara per un 2025 més compromès amb el medi ambient. Ho ha fet a través de la seva presidenta, Silvina Frucella, que defensa 'el dret a respirar aire net.'
Diu, 'el nostre desig és que el govern de la ciutat prengui les mesures necessàries per assegurar la salut pública i controlar les empreses que ens contaminen'.
Defensem el dret a respirar aire net
I amb aquestes reivindicacions, Badalona encara el 2025 amb una mirada de futur. Els desitjos de les entitats locals són un reflex dels reptes que queden per assolir i construir així una ciutat més inclusiva, sostenible i millor.