Badalona - Cada cop són més les persones que decideixen traslladar-se a un altre país per motius professionals o acadèmics. És el cas del José Ferrer, un doctor brasiler que va arribar a Badalona per exercir la seva professió després d'haver-se format al Brasil i fer una estada Erasmus a diverses ciutats europees.
El doctor Ferrer va aterrar a Barcelona l'any 2000, on va fer una estada a l'Hospital Vall d'Hebron. Durant aquella època va descobrir Badalona, ja que va viure en una residència Erasmus del Gorg i es va enamorar de la ciutat. Posteriorment, va tornar al Brasil per finalitzar els estudis de medicina. Abans de tornar a Badalona per fer el MIR, va treballar com a metge de família en un hospital del Brasil per estalviar pel viatge, allà va descobrir que la medicina familiar era la seva gran passió i no la cirurgia plàstica com pensava en un inici.
L'any 2004 va fer el MIR i la residència a l'Hospital Municipal de Badalona. Des d'aleshores ja no ha marxat de la ciutat. Durant prop de vint anys ha exercit com a metge de capçalera al CAP Apenins-Montigalà i des del 2022 forma part del departament d'innovació de Badalona Serveis Assistencials (BSA), on fa recerca i projectes clínics amb realitat virtual. El fet d'haver estudiat al Brasil i a Europa, li ha permès copsar alguna diferència important.
Durant el segon any de carrera, al Brasil ja exerceixes com a metge responsable d'urgències, atenent pacients i entrant a cirurgies. Aquí és impensable
Ferrer assegura que a l'inici temia que l'idioma fos una barrera, per aquest motiu es va esforçar a aprendre català per integrar-se perfectament al sistema sanitari. Recorda que els seus companys el van rebre amb els braços oberts i des del primer dia es va sentir un més de l'equip. El doctor afirma que la seguretat va ser un dels motius que el van motivar a canviar de país.
Tot i que al Brasil guanyaria més diners com a metge, vas amb por pel carrer perquè et poden matar per robar-te el mòbil.
El doctor Ferrer encara manté el vincle amb el Brasil, on intenta anar un cop a l'any per visitar als seus pares. Als doctors llatinoamericans que vulguin venir a treballar a Catalunya, els recomana que aprenguin el català i que facin tots els tràmits necessaris per homologar les seves titulacions.