Els sindicats asseguren haver parlat “de passada” amb Albiol sobre les antenes, però només dels nivells de radiació

Els sindicats asseguren haver parlat “de passada” amb Albiol sobre les antenes, però només dels nivells de radiació
David González / Raquel Moreno
11/12/2024 - 15:54

Els representants sindicals que han testificat en la tercera sessió del cas de les antenes reconeixen haver parlat en una sola ocasió amb l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, sobre la presència de les antenes de telefonia a la comissaria de la Guàrdia Urbana, i només sobre la seva preocupació per les possibles radiacions. Qui també ha testificat avui és l'empresa Movistar, que ha reconegut rebre un vistiplau únicament verbal per instal·lar la seva estació mòbil.

Barcelona - Tal com va fer dimarts Vodafone, Movistar ha volgut recordar que la instal·lació era provisional i que aquestes antenes no es regien pel mateix tipus de llicències que una de fixa, tot i que sí que requerien altres permisos. Ha assegurat, això sí, que el Ministeri va aprovar el projecte tècnic que avalava els nivells de radiació. No s'ha referit a cap contacte en concret de l'Ajuntament de Badalona, però ha assegurat que el permís va ser només verbal.

Una única reunió amb l'alcalde

Per la seva banda, Antonio Piña, cap de la Guàrdia Urbana en aquella època, ha testificat que totes les reunions que va haver-hi entre el regidor de seguretat, Miguel Jurado, i els sindicats estaven centrades en les queixes dels agents per les emissions de les antenes, i no en la seva legalitat. Un punt que també han confirmat els representants del Sindicat de Funcionaris de Policia que han testificat. Un d'ells, ha assegurat, però, que Jurado li va manifestar que aquestes antenes estaven correctament instal·lades. També ha dit que els sindicats van traslladar personalment el seu malestar a l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, però només “de passada” i en el marc d'una reunió on es van tractar molts altres temes. En tot cas, la conversa va versar sempre sobre els riscos per a la salut dels agents, i no sobre si la seva instal·lació estava regulada correctament. Segons les paraules del testimoni, l'alcalde va quedar sorprès per la presència de les antenes.

També ha testificat una administrativa del gabinet d'alcaldia, qui ha assegurat que una instància registrada l'agost de 2012 sobre les queixes dels agents de la Guàrdia Urbana no va arribar a l'alcalde ni a la seva cap de gabinet, Irene González, que en aquells moments estaven de vacances, segons ha testificat ella mateixa. Explica González que, en matèria urbanística, sovint l'alcalde actuava com a autoritat resolvent, és a dir: només ratificava els informes dels tècnics.

Miguel Ángel Sánchez, l'intermediari

També ha declarat com a testimoni Miguel Ángel Sánchez, responsable de l'empresa d'informàtica contractada per Engestur per realitzar una auditoria de les antenes instal·lades a la ciutat. Assenyala a qui era llavors el gerent de l'ens municipal, Tomás Vizcaíno, com la persona que li va encarregar fer d'intermediari amb les telefòniques interessades en instal·lar una estació mòbil al Turó d'en Caritg. Concretament, ha explicat que se li va encomanar facilitar als enginyers de les empreses de telecomunicacions l'accés al recinte de la Guàrdia Urbana. Segons el testimoni de qui ara és el president del Club de Futbol Badalona, va ser Xavier Salvà, llavors gerent d'Urbanisme, qui va traslladar a Engestur la necessitat de solucionar el problema de cobertura que hi havia a la zona. Sánchez s'ha desmarcat de la gestió dels permisos necessaris de la instal·lació, que considera que eren competència directa d'Urbanisme.

Sánchez reconeix haver rebut propostes de conveni per part de les empreses, que traslladava a Tomás Vizcaíno. Assegura que el gerent d'Engestur va insistir en diverses ocasions en la necessitat de regularitzar aquests contractes, tot i que desconeix com es va resoldre aquesta situació. Ha assegurat que en cap moment va parlar amb l'alcalde de Badalona, ni el llavors regidor de Seguretat i responsable de la Guàrdia Urbana, Miguel Jurado. Tampoc amb qui seria després regidor d'Urbanisme del govern de Dolors Sabater, el republicà Oriol Lladó, ni l'aleshores cap jurídic de l'Àrea d'Urbanisme, Josep Duran. Sí que admet haver parlat amb el posterior gerent d'Engestur, el socialista Christian Carneado, almenys sobre l'existència de les antenes i les queixes dels sindicats.

Està previst que el proper dimarts 17 de desembre declarin finalment els sis acusats.