A FONS | CACI, la fàbrica de Badalona amb més pretendents que continua buida 25 anys després

A FONS | CACI, la fàbrica de Badalona amb més pretendents que continua buida 25 anys després
Montse López
22/03/2023 - 10:26

Badalona - El front marítim de Badalona ha passat de ser la zona industrial més potent de la ciutat a convertir-se en un barri residencial a primera línia de mar. Del passat industrial en queda ben poc, però hi ha elements del patrimoni que encara ens traslladen a la Badalona del segle XX. L'antiga fàbrica CACI n'és un exemple: un edifici construït l'any 1899, catalogat com a bé cultural d'interès local, que és propietat de l'Ajuntament de Badalona des del 1998. S'han fet moltes propostes, s'han signat convenis, però, 25 anys després d'adquirir-la, la CACI continua buida.

Era la Compañía Auxiliar del Comercio y la Industria. Amb una superfície de 5.400 metres quadrats, compta amb planta baixa més cinc pisos. Va començar sent una fàbrica de sabó on hi utilitzaven el coco, l'element que li donaria el nom a la platja que té just al davant. Més tard, la CACI es dedicaria a confeccionar colls de camisa de cotó. La fàbrica va tancar als anys 80 i abans d'acabar el segle va passar a mans de l'Ajuntament de Badalona.

Fàbrica CACI des del mar - Museu de Badalona
Fàbrica CACI des del mar - Museu de Badalona

Entre les propostes d'usos per a l'antiga fàbrica va haver-hi la Biblioteca Provincial de Barcelona, un centre de disciplines artístiques o la seu de la FIBA (Federació Internacional de Bàsquet). Un dels que va tenir més adeptes va ser el de l'arribada d'estudis universitaris. L'any 2006 l'Ajuntament va signar un conveni amb la UB. Un gran cartell hi va penjar de la façana durant anys i fins i tot es va convocar un concurs per remodelar l'edifici tot i que no es va materialitzar.

Esperant el Museu del Còmic
D'aquell conveni no se'n va saber més i no va ser fins al gener del 2010 quan se'n va signar un de nou: Badalona era escollida, entre 4 ciutats catalanes, per acollir la seu del Museu del Còmic i la Il·lustració. Per desenvolupar el projecte, l'Ajuntament s'encarregaria de rehabilitar l'edifici amb el Fons Estatal d'Inversió Local. Tindria un cost de 3 milions d'euros que se sumarien als 8 milions que hi aportaria la Generalitat per posar en marxa el museu. Durant la signatura del conveni, també es donava a conèxier el Pla Director de l'equipament, redactat per la Comissió de Treball per al Museu
del Còmic i la Il·lustració de Catalunya, integrada pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i representants del sector. «És una aposta estratègica, metropolitana», deia Joan Manuel Tresserras, aleshores Conseller de Cultura de la Generalitat, «Badalona s'hi ha implicat amb tanta dedicació i radicalitat que ha trobat una justa resposta per part nostra».

És una aposta estratègica, metropolitana

Fàbrica CACI abans de remodelar - Museu de Badalona
Fàbrica CACI - Museu de Badalona

Era un gran projecte per a Badalona i es preveia que facilités l'arribada del tramvia fins l'estació de Badalona (inclòs al Pla Director d'Infraestructures). El sector del còmic hi preveia una assistència anual de 180.000 persones i esperaven el Museu per a l'any 2013. «Estem parlant d'un gran equipament cultural, que serà un referent no només nacional, sinó també internacional» assegurava Carles Santamaria, director del Saló del Còmic entre el 2005 i el 2017, «als que estem treballant en aquest projecte des de fa 4 anys ens fa molta il·lusió».

Estem parlant d'un gran equipament cultural, que serà un referent no només nacional, sinó també internacional

Mentrestant, l'Ajuntament destinava 3 milions d'euros a remodelar l'antiga fàbrica a l'espera que el Museu del Còmic s'instal·lés a Badalona. Les exposicions ocuparien les dues primeres plantes i a la tercera s'hi preveia un auditori i un espai d'experimentació. La quarta i cinquena planta serien ocupades pel departament d'administració i direcció del Museu. Després de mesos d'obres, al setembre del 2011, la CACI es podia visitar per primera vegada després de molts anys.

Aquell any, però, va arribar la crisi econòmica a les administracions que ja feia tres anys que havia començat a sacsejar el país. El departament de cultura de la Generalitat veu retallat entre un 15 i un 20% el seu pressupost i ja es posa sobre la taula un retard en l'obertura del Museu del Còmic. «Badalona sap que la voluntat de col·laborar és vigent però haurem d'esperar una mica», afirmava Ferran Mascarell, Conseller de Cultura l'any 2011, «espero que això ho ajorni, no sigui significatiu». Dos anys després, al 2013, el mateix Conseller posava sobre la taula el replantejament del projecte inicial.

Badalona sap que la voluntat de col·laborar és vigent però haurem d'esperar una mica

A Badalona també hi havia hagut canvis al govern, però l'aposta pel Museu del Còmic a la ciutat seguia ferma. Les dates d'inauguració de l'equipament cultural anaven retardant-se, primer el 2014, després previst per al 2015. Però els anys passaven i els diners per fer el museu no arribaven. A més, l'edifici tornava a degradar-se i requeria de noves reformes.

L'Ajuntament de Badalona invertia 130.000 euros per rehabilitar parcialment l'edifici i al mes de novembre de 2019 —deu anys més tard de l'anunci de l'arribada del Museu del Còmic—, la CACI s'obria al públic. Ho feia amb una exposició instal·lada durant dues setmanes a la planta baixa de l'edifici. Portava per nom Metròpolis de ciutats: repensar l'urbanisme metropolità. Una mostra que detallava alguns dels reptes urbanístics, de mobilitat o econòmics tant de Badalona com de l'àrea metropolitana. La CACI era seu, durant uns dies, de diverses sessions participatives.

Expo CACI 2019
Exposició Metròpolis de ciutats: repensar l'urbnanisme metropolità a la CACI

Tot i que cap representant municipal va arribar a verbalitzar que el Museu del Còmic no arribaria a Badalona després de tants anys d'espera, la sensació era generalitzada. L'any 2020, l'Ajuntament ja començava a pensar en altres projectes.

De l'IREC a la Fundació CIM
A finals del 2020, l'Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya (IREC) formalitzava a l'Ajuntament una proposta d'implantació a l'edifici de la CACI. L'IREC, un ens públic orientat a la recerca i el desenvolupament d'aplicacions que permetin la transició energètica, té la seu a Sant Adrià de Besòs i, amb perspectives de creixement, l'espai se'ls havia quedat petit.

Els anys convulsos en la política municipal i els constants canvis al govern també han provocat canvis en les prioritats dels projectes de ciutat. La darrera proposta per a la CACI s'ha fet a finals del 2022. El govern municipal ha signat un acord amb la Universitat Politècnica de Catalunya i la Fundació CIM per implantar-hi un projecte que inclourà la recerca, la docència, l'emprenedoria i la participació ciutadana.

Segons l'acord signat, l'edifici de la CACI comptarà amb un coworking, aules de formació, així com una planta baixa on es vol posar en marxa l'Ateneu de Fabricació Badalona i la Planta Pilot CIM, un espai de coneixement tecnològic i formació digital. Un cop feta l'estimació del cost de les obres, l'ajuntament disposa en el pressupost d'inversions de 2022 de 3,5 milions d'euros per a l'adequació i habilitació de l'edifici.

Signatura conveni Ajuntament Badalona i Fundació CIM per a la CACI
Signatura del conveni entre l'Ajuntament Badalona i la Fundació CIM

Paral·lelament a aquest anunci, la CACI ha tornat a obrir-se al públic per a propostes culturals. La Fundació Èpica de la Fura dels Baus hi va representar Supervivència vs Resiliència a l'estiu del 2022. Durant la celebració del Festival de Dansa Metropolitana, el mes de març d'aquest 2023, la CACI també hi ha tingut protagonisme: ha estat un dels escenaris del programa Liminar, una iniciativa recupera espais arquitectònics singulars que es troben en desús per acollir-hi actuacions de dansa gratuïtes.

Fura dels Baus CACI 2022
Espectacle Supervivència vs Resiliència de la Fura dels Baus a la CACI

25 anys després que l'Ajuntament de Badalona adquirís l'antiga fàbrica CACI, es treballa amb una nova data d'inauguració per veure-hi un projecte consolidat dins l'edifici: les parts implicades treballen perquè al setembre de 2024 l'edifici pugui acollir els primers màsters de la UPC.