Badalona estrena els Bancs de l'Escolta per trencar l'estigma al voltant de la salut mental

Badalona estrena els Bancs de l'Escolta per trencar l'estigma al voltant de la salut mental
Laia Martínez / Jordi Ribàs
10/10/2024 - 21:04

Badalona - A partir d'aquest octubre, a Badalona hi podem trobar repartits sis Bancs de l'Escolta, un per cada districte. Uns bancs terapèutics, que volen ser un punt de trobada, on la gent pugui sentir-se escoltada. Es tracta d'un projecte pioner, impulsat per l'entitat Ocell de Foc, per trencar l'estigma al voltant de la salut mental, que s'han presentat aquest dijous a la plaça Pompeu Fabra coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental.

Cada banc ha estat dissenyat pels alumnes del Pau Gargallo, amb un color i un estil específic que denota “l'embolic mental” de les persones. Laura Gutiérrez, tècnica d'Ocell del Foc, explica que a cada banc hi trobem un codi QR que enllaça a una aplicació web —feta també per un alumne de l'INS La Pineda— per contactar amb voluntaris, per assegurar que sempre hi hagi algú disposat a escoltar qui ho necessiti.

Podràs accedir a una aplicació on poder deixar la teva consulta o el teu neguit i nosaltres ho contestarem

Els professionals d'Ocell de Foc destaquen que és una nova manera de tractar el benestar emocional dels badalonins, prioritzant l'escolta activa. Un dels objectius és normalitzar les converses sobre salut mental, i el projecte ha estat ben acollit pels joves que han participat en els diferents processos dels bancs.

De fet, part de l'èxit de la iniciativa ha estat, precisament, l'empatia dels participants que han entès la importància de trencar els tabús sobre la salut mental. Alberto Candon, un dels alumnes del Pau Gargallo que ha participat en el disseny, considera que “és una idea molt útil”, mentre que en Daniel Marqués, del grup d'alumnes del PFI de pintura de l'IES Pompeu Fabra que ha pintat els bancs, afirma que els han fet “per la gent que es vol obrir sense tabús ni etiquetes”.

Amb aquesta iniciativa, Badalona vol escoltar de forma activa les inquietuds dels joves. Així ho ha afirmat Rosa del Amo, regidora de Protecció de les Persones, qui també ha destacat la importància del projecte.

És important donar visibilitat i explicar que a vegades demanar ajudar no vol dir res més que algú, al teu costat, t'escolti

La presentació d'aquest dijous ha acabat amb una lectura de contes relacionats amb les emocions, a càrrec de la Xarxa de Biblioteques de Badalona.

DSCF3157