Badalona, capital del vi a Catalunya en època romana: arrenca la Magna Celebratio

Badalona, capital del vi a Catalunya en època romana: arrenca la Magna Celebratio
Arnau Vidal / Gisela Jimeno
24/04/2025 - 21:29

Museu de Badalona - El vi forma part de la dieta mediterrània i tots els coneixem, però com va arribar a Catalunya? No van ser ni els grecs ni els romans, sinó els fenicis al segle VIII a.C.. Així ho ha conclòs el nou treball divulgatiu de l'arqueòleg badaloní Daniel López i el sociòleg Lluís Tolosa Origen de la vinya i el vi a Catalunya. Una perspectiva arqueològica i sociològica.

magna 2
L'obra és resultat d'anys d'investigació dels dos autors / Arnau Vidal

Amb el pas dels anys, el vi va impactar a la Baetulo romana i, al voltant del segle I abans de Crist, la ciutat va esdevenir la capital del vi al territori català amb un gran nombre d'exportacions. Ho detalla el sociòleg Lluís Tolosa:

Baetulo esdevé el gran port d'exportació del vi. La Casa dels Dofins n'és un exemple, on un comerciant que reuneix vi de les vil·les romanes del voltant i carrega un vaixell sencer per enviar-lo a Marsella o Roma. Badalona era la principal zona de producció del vi de l'imperi romà a Catalunya

Amb molts anys d'investigació, els dos autors han apostat per crear una ruta dels cellers més antics de Catalunya per donar a conèixer un patrimoni que, consideren, caldria valorar més. Ho afirma l'arqueòleg Daniel López:

Amb diversos jaciments de diverses cronologies i que comprenen tota la geografia catalana es podria fer una ruta sobre l'arqueologia del vi, que tant ha marcat el nostre territori on part de l'economia no s'entén sense ell

Durant la presentació s'ha donat a conèixer el projecte d'Arqueovitis, amb el celler Heretat Laverna, de Torroelles de Foix. Es basa a elaborar un vi tal com feien a l'antiguitat, d'on ha nascut el vi Judes Macabeu 24 i que els assistents han pogut degustar.

magna 3
Molts badalonins i badalonines no s'han volgut perdre la presentació / Arnau Vidal

Aquest acte ha donat el tret de sortida al festival romà de Badalona, el Magna Celebratio, que enguany celebra 20 anys i té com a fil conductor la celebració en el món romà, per fer-ho coincidir amb l'efemèride. Com a novetat, l'actual edició disposarà de dos espais de joc lliure inspirats en l'època clàssica i l'expressió artística. La Sala d'Actes del Museu de Badalona acollirà a partir de demà una taula rodona sobre 'Els festivals de recreació històrica i el patrimoni romà català' i la Conferència Feriae, sobre romans i les seves festivitats.

Al llarg del cap de setmana, al voltant del Museu hi haurà recreacions històriques i tallers. A més, es podran visitar espais únics d'època romana, no museïtzats i habitualment no oberts al públic, com ara el mosaic de la Torre Vella i les restes conservades al subsol d'un edifici de la plaça de la Constitució.

El director del Museu de Badalona, Joan Francès Farré, ha explicat que de cara a futures edicions caldrà repensar certs aspectes del festival per fer-la avançar.

Repensar el festival i quins han de ser els factors a tenir en compte per fer-lo avançar: la gastronomia, el vi, el mar i la Mediterrània. Tenim moltes propostes per a fer-ho

Badalona torna als seus orígens romans aquest cap de setmana amb el festival per no oblidar el seu passat.