Avancen els projectes per reaprofitar l'aigua del Besòs per al consum humà

Avancen els projectes per reaprofitar l'aigua del Besòs per al consum humà
Susana Soldado
01/04/2025 - 13:50

El 20% de l'aigua que es consumeix a tota l'Àrea Metropolitana podrà ser regenerada dels rius gràcies als projectes que està tirant endavant Aigües Ter Llobregat de la mà de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Badalona - Després de mesos de bloqueig, les obres per ampliar i construir noves plantes potabilitzadores al riu Besòs comencen a avançar amb l'objectiu d'engreixar els recursos hídrics del territori. Aquest mes de gener es van iniciar les obres d'ampliació de la planta de tractament d'aigües del Ter- Trinitat, que serà una realitat a finals d'aquest any. Paral·lelament, s'està redactant el projecte d'execució obres per construir-ne una de nova a Montcada. Una planta potabilitzadora que es preveu estigui en marxa el 2027. Aquestes dues infraestructures es veuran reforçades per una tercera planta a Barcelona que es vol construir al Bon Pastor, i que seria una realitat el 2030. Segons ha explicat David Vila, director d'Aigües Ter-Llobregat, quan totes tres estiguin a ple rendiment podran potabilitzar el 20% dels 350 hectòmetres cúbics d'aigua que es consumeix a l'àrea metropolitana. 'És una quantitat molt rellevant, ja que és un nou recurs que no teníem fins ara' ha assegurat Vila.

AIXETA AIGUA 2

Hi ha una quarta infraestructura plantejada, però que es desenvoluparà en una segona fase, i no arribaria abans de 2031. Seria l'Estació Regeneradora d'Aigua del Besòs que agafarà l'aigua que surt de la potabilitzadora ja existent, i que ara s'aboca al mar, i la desviarà perquè sigui tractada a la planta de Montcada. 'És aigua pretactada, prepotable, que incorporem de nou al riu i la fem baixar de nou per poder-la captar de nou' explica el responsable de l'ATL.

PLANTA POTABILITZADORA TER
David Vila, director d'Aigües Ter-Llobregat

La futura estació regeneradora d'aigua del Besòs permetria incrementar, encara més, l'aigua disponible pel consum humà, arribant a posar a la xarxa un terç del consum total d'aigua de l'àrea metropolitana