Millores notables dels malalts amb patologies mentals de la Unitat de Psiquiatria de Can Ruti a través de l'exercici físic

Millores notables dels malalts amb patologies mentals de la Unitat de Psiquiatria de Can Ruti a través de l'exercici físic
Sílvia Villarroel
24/04/2024 - 16:16

Badalona - L'exercici físic és bo per a la salut i també en casos de trastorns mentals. Així ho demostra un estudi de l'Hospital Germans Trias i Pujol, on s'ha detectat una millora notable dels malalts amb patologies mentals a través de la pràctica d'exercici. Davant aquesta resposta, el centre hospitalari ha incorporat la figura de l'educador físic a la Unitat de Psiquiatria, qui dur a terme un pla individualitzat per cada malalt, amb el suport d'un rehabilitador de l'Hospital. Una unitat jove creada l'any 2018, que vol oferir al malalt psiquiàtric la màxima qualitat de vida. L'aposta per l'activitat física va ser un dels factors determinants a incorporar al tractament dels pacients en observar els bons resultats.
La doctora Ana Ibáñez, psiquiatre de l'Hospital Germans Trias i Pujol explica que hi ha estudis que diuen que la malaltia mental és una inflamació del cos i no del cervell. Això fa que les nostres defenses s'hiperactivin davant de factors d'estrès i no només provoquin uns símptomes mentals d'ansietat, de depressió o psicosi, sinó que tinguem més predisposició a sofrir altres afectacions del cos com per exemple, una diabetis o una hipercolesterolèmia entre d'altres.
Des de la Unitat de Psiquiatria de Can Ruti expliquen que l'activitat física és un bon factor de prevenció sobretot en els primers episodis psicòtics o gent de qui es té sospita que per antecedents familiars puguin acabar amb una malaltia psiquiàtrica greu en un futur. Quan es tracta de símptomes lleus amb rutines d'exercici físic es pot ajudar al malalt, però davant de malalties mentals greus, el fàrmac és necessari. Cada vegada més, però, n'hi ha que tenen menys efectes secundaris.